Grad teatar Budva

Podelite objavu

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Obilje prirodnih ljepota, Jadransko more, prekrasne plaže, ukusna domaća hrana i srdačni domaćini ono su što čini Budvu unikatom crnogorskog primorja, no Budva je i mnogo više od toga.  Svojim posjetiteljima Budva nudi i pregršt zabavnih i kulturnih događanja koja iz godine u godinu okupljaju sve više gostiju i pretvaraju je u pravi ljetni centar kulture i zabave.

Jedan od takvih događaja je kulturna manifestacija “Grad teatar” koja se u Budvi održava svake godine tokom ljetnih mjeseci pod pokroviteljstvom Općine Budva i predstavlja svojevrsno okupljanje i predstavljanje suvremenih i tradicionalnih umjetničkih dosega – od glazbenih, glumačkih, likovnih i književnih.

Grad teatar je manifestacija nastala još 1987. i od tada svako ljeto pretvara grad doslovno u teatar, gdje svi gradski trgovi Staroga grada postaju kazališna i glazbena scena na otvorenom.

O kvaliteti i popularnosti ove manifestacije govori i činjenica da je svake godine posjeti i više od 15 tisuća posjetitelja željnih kulture, kako domaćih tako i stranih.

Do sad je iz produkcije “Grada teatra” proizišlo 68 predstava u kojima su sudjelovale domaće i regionalne produkcijske kuće, a zapamćene kao najistaknutije predstave su : “Kanjoš Macedonović”, “Lažni car Šćepan Mali”, “Čekajući Godoa”, “Karolina Nojber”, “Banović Strahinja”, “San ljetnje noći”, “Jegorov put”, “Konte Zanović”, “Montenegrini”, “Bura”, “Hamlet”, „Kaligula“, „Skočiđevojka“, „Don Krsto“, “Rasprava”, “Otelo”, “Višnjik”, “Grk Zorba”, “Božanstvena komedija”, “Ribarske svađe”, “Uspavanka za Vuka Ničijeg“, “Amadeus“, “Prokleta avlija“, „Tri sestre“ i mnoge druge.

Kvalitetu događaja prepoznali su i strani gosti tako da su često viđeni i australijski “Strange Fruit”, njemački “Titanik”, “Volcano theatre”, “Atis theatre”, moskovski “Ruben Simonov, Teatar Roma te izraelska grupa “Vertigo”.

Likovni program također je vrlo zastupljen i cijenjen dio manifestacije na kojemu su svoja djela izlagali brojni domaći i strani slikari kao što su Voja Stanić, Miloš Šobajić, Slobodan Slovinić, Milorad Bata Mihailović i mnogi drugi. Kao glavno izložbeno mjesto izabrana je Santa Maria in Punta.

Glazbeni program također je vrlo specifičan i zapravo predstavlja pravi mali festival koncerata komornih , horskih, alternativnih i jazz glazbenih izričaja koji nude svakom posjetitelju priliku da proširi svoje glazbene vidike i uživa u vrhunskom performansu.

Ljubitelji književnosti i poezije svoje će mjesto pronaći na književnoj manifestaciji pod nazivom “Trg pjesnika” na kojoj brojni pjesnici predstavljaju nove sadržaje pred publikom, ali i potiču diskusiju o aktualnih književnim i društvenim pitanjima.Sve u svemu, manifestacija “Grad teatar” već se establirala kao kulturni događaj koji privlači kulturnjake, ali i sve željne dobre zabave iz zemlje i cijelog svijeta i svakako ga vrijedi posjetiti i dodatno začiniti duge budvanske ljetne večeri.

Pročitajte još

Događanja

Sea Dance Festival

Sve mlade željne dobre zabave i odličnog provoda oduševit će vijest da se u Crnoj Gori po 6. put za redom održava već nadaleko poznati

Događanja

Petrovačka noć

Turistima koji po prvi puta posjećuju Budvu, a žele pobliže upoznati crnogorsku mediteransku kulturu, lokalne običaje i okusiti tradicionalnu crnogorsku primorsku hranu, neizostavan je događaj

137 Seacoast Ave, New York, NY 10094
+1 (234) 466-9764
Excuisite food, unforgettable atmosphere...