Fešta od makarula

Podelite objavu

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Još jedna od crnogorskih tradicionalnih manifestacija održala se ove godine u subotu 29. lipnja u Petrovcu. Riječ je o “Fešti od makarula” koju već kao tradiciju organizira Turistička organizacija općine Budva s ciljem promicanja crnogorskih primorskih specijaliteta, naročito makarula.
Makarule su jednostavno jelo koje se spravlja i jede u Crnoj Gori i ostalim dijelovima Jadranskog primorja još od davnina, a radi se o toću ili umaku napravljenom od goveđeg ili junećeg mesa pripremljenog na temeljcu od prženog luka, svinjske masti te dodataka kao što su rajčice , peršin, češnjak i crno vino. Glavni sastojak je dakako tjestenina ili pasta skuhana na jednostavan, ali poseban način sa dodatkom svinjske masti i razno raznih začina.
Kako bi makarule poprimile svoj završni oblik, toć i pasta se pomiješaju u velikom loncu i puste da se slagnu prije jela. Najčešće se makarule posipaju sirom ribancem što im daje posebnu draž i specifičan okus.
Fešta od makarula je kao i svake godine do sad opravdala ugled i okupila mnoštvo domaćih i stranih gostiju željnih kušanja prave autohtone crnogorske primorske hrane i uživancije u popodnevnom i večernjem programu.
Glavni cilj ovog programa bila je naravno promocija domaće tradicionalne hrane i lokalnih specijaliteta, kao i ostale turističke ponude budvanske rivijere. U tome se i uspjelo, tako da je Petrovac na najljepši mogući način zakoračio u novu turističku sezonu.
U program fešte bilo je uključeno kušanje makarula sa pašticadom, defile i koncert Gradske muzike Budve te također i nastup glazbenih klapa “Castel Nuovo”, “Škuribanda” i “Maris” koje su posjetitelje zabavljale na petrovačkom šetalištu.
U program su se naravno uključili i domaći ugostitelji koji su se okušali u natjecanju spravljanja najboljih makarula, a kao suci degustatori mogli su sudjelovati svi posjetitelji.
Najbolje makarule gosti su mogli isprobati ispred restorana “Tramontana”, “Katič” i “Sunce” koji su i osvojili vrijedne nagrade za svoje recepte i trud.

Pročitajte još

Događanja

Sea Dance Festival

Sve mlade željne dobre zabave i odličnog provoda oduševit će vijest da se u Crnoj Gori po 6. put za redom održava već nadaleko poznati

Događanja

Petrovačka noć

Turistima koji po prvi puta posjećuju Budvu, a žele pobliže upoznati crnogorsku mediteransku kulturu, lokalne običaje i okusiti tradicionalnu crnogorsku primorsku hranu, neizostavan je događaj

137 Seacoast Ave, New York, NY 10094
+1 (234) 466-9764
Excuisite food, unforgettable atmosphere...