Manastir Duljevo

Manastir Duljevo se nalazi na 470 m nadmorske visine u živopisnom krajoliku. Iz centra Budve se pješke do manastira stiže za sat vremena. 

Manastir Duljevo sagrađen je u 14. vijeku kao znak zahvalnosti Cara Stefana Dušana, nakon što su njegovi vojnici koji su bolovali od teškog trbušnog tifusa popili „Savinu vodu” sa izvora Svetog Save i odmah ozdravili. Izvor se nalazi u neposrednoj blizini manastira Duljevo.

Za razliku od ostalih manastira u Paštrovićima, manastir Duljevo sastoji se od samo jedne crkve tj. hrama posvećenog Svetom arhiđakonu Stefanu. U okruženju manastira nalazi se i stari hrast koji datira još iz vremena Svetog Save, a legenda kaže da se on sam pod njim odmarao.

Osim hrama posvećenog Svetom Stefanu u sklopu manastira nalazi se i „konak Svetog Save” ili prenoćište u kojem je Sveti Sava prenoćio posljednji put prije odlaska na Svetu goru.

Manastir Duljevo je pretrpio sličnu sudbinu kao i mnoštvo drugih manastira u Crnoj Gori, pa je bio više puta teško devastiran i spaljen. Za vrijeme Prvog svjetskog rata manastir su opustošili Austrijanci koji su odnijeli i njegovo zvono prepoznatljivog zvuka.

Dio manastira je bio razrušen u velikom zemljotresu 1979. godine,  što je dovelo do otkrivanja starih fresaka, koje su nakon sprovedenih istraživanja potvrdile 1340. kao godinu osnivanja manastira Duljevo. 

Godine 2002. manastir Duljevo je postao ženski manastir.

Sestre koje borave u ovom manastiru će vas osvojiti starim pričama i legendama, ali i unikatnim umjetninama i proizvodima. Dugi niz godina manastirsko sestrinstvo se bavi izradom duboreza, ikonopisa i vezova, ali i proizvodnjom prirodnih proizvoda kao što su dječji sapuni napravljeni od kozjeg mlijeka, kapi od propolisa, melemi i biljna ulja.

137 Seacoast Ave, New York, NY 10094
+1 (234) 466-9764
Excuisite food, unforgettable atmosphere...