Besplatan parking za sve posjetioce

Destinacija

Crna Gora se nalazi u jugoistočnoj Evropi i spada u red sredozemnih i balkanskih država.

Ljeto iz snova

Crna Gora

Crna Gora se nalazi u jugoistočnoj Evropi i spada u krug sredozemnih i balkanskih država. Smjestila se na obali Jadranskog mora a susjedi s kojima graniči su Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Albanija. Priobalni dio uz međunarodne vode graniči sa Italijom.

Stare srednjovjekovne kneževine Zeta i Duklja istorijske su preteče današnje države i zahvaljujući njima danas se Crna Gora može podičiti bogatom istorijsko-kulturnom baštinom. Ali osim ove ostavštine, zemlja se odlikuje i prirodnim ljepotama: planinama, jezerima, visoravnima, širokim ravnicama, kanjonima, manastirima, crkvama, srednjovjekovnim dvorcima, tvrđavama i nezaboravnom obalom Jadranskog mora.

Glavni grad je Podgorica koja je uz to i gospodarsko i političko središte, a ujedno je i najveći grad Crne Gore koja prema popisu stanovništa iz 2011. godine broji 160 hiljada stanovnika.

 
 

Službeni jezik Crne Gore je crnogorski, ali u upotrebi su još: srpski, hrvatski, bošnjački i albanski jezik. Od pisma ravnopravno se koriste latinica i ćirilica.

Crna Gora površinski nije velika zemlja, ali svojim prirodnim ljepotama kao turistička destinacija privlači mnogobrojne turiste iz regiona i cijelog svijeta. Zato ne čudi činjenica da je turizam najznačajnija privredna grana Crne Gore.

Prema službenim podacima crnogorskog Zavoda za statistiku (MONSTAT), broj turista koji je posjetio Crnu Goru u 2013. godini premašio je brojku od 1.5 miliona.

Najveći centar ljetnjeg turizma u Crnoj Gori je opština Budva sa mjestom Bečići, a odmah iza njih s ponudom prate je Bar i Herceg Novi.

Bogata istorija

Stare srednjevjekovne kneževine Zeta i Duklja istorijske su preteče današnje države Crne Gore i zahvaljujući njima, Crna Gora se danas može podičiti bogatom kulturno-istorijskom baštinom. Ali osim bogate istorije, Crna Gora se odlikuje i prirodnim ljepotama: planinama, jezerima, visoravnima, širokim ravnicama, kanjonima, manastirima, crkvama, srednjevjekovnim dvorcima, utvrđenjima i nezaboravnom obalom Jadranskog mora.

Glavni grad Crne Gore je Podgorica koja je uz to i ekonomski i politički centar države. Podgorica je i najveći grad Crne Gore, koji prema popisu stanovništa iz 2011. godine broji 160 hiljada stanovnika.

Idealna klima

Ljeti je klima u Crnoj Gori vrlo topla i ugodna što je čini idealnom za sve vrste ljetnjeg turizma. Ako uporedimo crnogorsku ljetnju klimu sa ostalim evropskm državama, možemo reći da je najsličnija klimi  Sardinije, Azurne obale ili Majorke.

Prosječne temperature ljeti, sredinom jula u području priobalja i submediteranske unutrašnjosti oko Skadarskog jezera i rijeke Zete iznose oko 26 ℃. U nižim predjelima unutrašnjosti temperature su nešto niže i iznose od 18-20 ℃,  a u planinskim predjelima su osjetno niže i kreću se od 10-14℃.

KRALJICA MEDITERANA

Budva

Budva koju nazivaju i “crnogorskim Majamijem” ili kraće “Metropolom” istinski je centar crnogorskog turizma. Svojom turističkom ponudom, kulturom, istorijom i prirodnim ljepotama te epitete stvarno i zaslužuje.

Budva se smatra jednim od najstarijih naselja na Jadranu, a prema legendi osnovao ju je Kadmo, sin feničanskog kralja Agenona. Kadmo je nakon što je bio protjeran iz Tebe stigao na prostor današnjeg grada na volovskoj zaprezi i tamo osnovao naselje. Prvi put se u istorijskim izvorima grad spominje još u 5. vijeku prije nove ere.

U Budvi se nalazi čak 17 plaža koje su moderne i opremljene, a u isto vrijeme su sačuvale svoj istinski izgled. Za sve turiste željne aktivnog odmora i rekreacije plaže nude mnogo izbora.

Budva sadrži sve potrebno za cjelovito porodično ljetovanje – od marketa, restorana, kafića, igrališta, teniskih terena, teretana, a tu su i paragliding, jet-ski i planinarenje za malo aktivnije.

Za ljubitelje noćnog života zanimljive su diskoteke i beach barovi koji rade do 1 sat poslije ponoći, dok zatvoreni klubovi pružaju zabavu do jutra.

SAZNAJTE VIŠE

Možda vas zanima i

137 Seacoast Ave, New York, NY 10094
+1 (234) 466-9764
Excuisite food, unforgettable atmosphere...