Destinacija

Crna Gora – mediteranski biser na brdovitom Balkanu

Ljeto iz snova

Crna Gora

Crna Gora se nalazi u jugoistočnoj Evropi i spada u krug sredozemno-balkanskih država. Kopnom se graniči sa Albanijom, Srbijom, Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom, dok je Jadranskim morem povezana sa Italijom.

Srednjovjekovne Zeta i Duklja su istorijske preteče današnje države, pa se zahvaljujući njima danas Crna Gora ponosi bogatom kulturno-istorijskom baštinom: sakralnom arhitekturom, dvorcima, tvrđavama, bedemima i umjetničkim spomenicima. Zemlja se odlikuje i prirodnim ljepotama: planinama, jezerima, visoravnima, širokim ravnicama, kanjonima i prekrasnom obalom Jadranskog mora.

Glavni, a ujedno i najveći grad Crne Gore je Podgorica, koja prema popisu stanovništa iz 2011. godine broji 160 hiljada stanovnika.

 
 

Službeni jezik Crne Gore je crnogorski, ali u upotrebi su još: srpski, hrvatski, bosanski i albanski jezik. Od pisama ravnopravno se koriste latinica i ćirilica.

Crna Gora nije površinski velika zemlja, ali svojim prirodnim ljepotama kao turistička destinacija privlači mnogobrojne turiste iz regiona i cijelog svijeta. Stoga, turizam je najznačajnija privredna grana Crne Gore.

Najveći centar ljetnjeg turizma u Crnoj Gori su Budva, a uz nju Kotor i Herceg Novi.

Idealna klima

Ljeti je klima u Crnoj Gori veoma topla, što je čini idealnom za sve vrste turizma. Ako uporedimo crnogorsku ljetnju klimu sa ostalim evropskim državama, možemo reći da je najsličnija klimi Sardinije, Azurne obale ili Majorke.

Prosječne temperature ljeti, sredinom jula u području priobalja i submediteranske unutrašnjosti oko Skadarskog jezera i rijeke Zete, iznose oko 26 ℃. U centralnoj regiji temperature su nešto niže i iznose od 18 do 20 ℃,  a u planinskim predjelima su izuzetno niske i kreću se od 10 do 14℃.

Kamenovo Beach sand
KRALJICA MEDITERANA

Budva

Budva, koju nazivaju i „crnogorski Majami” ili kraće „metropola” zaista je centar crnogorskog turizma. Svojom turističkom ponudom, kulturom, istorijom i prirodnim ljepotama opravdava te epitete.

Budva spada među najstarija naselja na Jadranu, a prema legendi osnovao ju je Kadmo, sin feničanskog kralja Agenora. Kadmo je, nakon što je protjeran iz Tebe stigao na prostor današnjeg grada na volovskoj zaprezi i tamo osnovao naselje. Grad se prvi put spominje u istorijskim izvorima još u 5. vijeku prije nove ere.

U Budvi se nalazi čak 17 plaža koje su moderno opremljene, a u isto vrijeme su sačuvale svoj autentični izgled. Za sve turiste željne aktivnog odmora i rekreacije na plažama su dostupne mnoge aktivnosti.

Budva sadrži sve potrebno za porodično ljetovanje – od marketa, restorana, kafića, igrališta, teniskih terena, teretana, a tu su i paragliding, jet ski i planinarenje.

Za ljubitelje noćnog života u ponudi je veliki broj diskoteka, klubova i plažnih barova.

SAZNAJTE VIŠE

Možda vas zanima i

137 Seacoast Ave, New York, NY 10094
+1 (234) 466-9764
Excuisite food, unforgettable atmosphere...